MISC

基本情報

氏名 沖 智之
氏名(カナ) オキ トモユキ
氏名(英語) OKI TOMOYUKI
所属 中村学園大学 栄養科学部 栄養科学科
職名 教授

題名

Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus IFO13953で発酵させた発酵乳から分離された抗酸化ペプチド

単著・共著の別

 

著者

工藤康文
松田茂樹
井越敬司
沖智之

担当区分

 

概要

An antioxidative peptide was isolated from milk fermented with Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus IFO13953 by Sephadex LH-20 gel filtration chromatography and ODS reversed phase partition chromatography. The peptide was analyzed using a mass spectrograph and an amino acid sequencer. The peptide was composed of eleven amino acid residues. The amino acid sequence of the peptide was determined as Ala-Arg-His-Pro-His-Pro-His-Leu-Ser-Phe-Met. Which corresponded with the amino acid arrangement from the 96th to the 106th of kappa -casein of skim milk used as raw material. Therefore, this antioxidative peptide was estimated to be a peptide Formed by the lactic acid fermentation of IFO13953. Although the scavenging activity of DPPH radical of the peptide was lower than BHT, the peptide showed about 5 times stronger antioxidative activity than BHT in the beta -carotene decolorization system.

発表雑誌等の名称

日本食品科学工学会誌

出版者

JAPAN SOC FOOD SCIENCE TECHNOLOGY

48

1

開始ページ

44

終了ページ

50

発行又は発表の年月

2001

査読の有無

無し

依頼の有無

無し

記述言語

日本語

掲載種別

 

国際・国内誌

 

国際共著

 

ISSN

 

eISSN

 

DOI

10.3136/nskkk.48.44

Cinii Articles ID

 

Cinii Books ID

 

Pubmed ID

 

PubMed Central 記事ID

 

形式

無償ダウンロード

JGlobalID

 

arXiv ID

 

ORCIDのPut Code

 

DBLP ID