MISC

基本情報

氏名 沖 智之
氏名(カナ) オキ トモユキ
氏名(英語) OKI TOMOYUKI
所属 中村学園大学 栄養科学部 栄養科学科
職名 教授

題名

サツマイモ「シモン1号」葉部熱水抽出液のラジカル消去活性

単著・共著の別

 

著者

沖智之
増田真美
納美由紀
小林美緒
古田収
西場洋一
須田郁夫

担当区分

 

概要

Hot water extract was prepared from leaves of sweet potato cultivar "Sirnon-1" and the 1,1-diphenyl-2-picrylbydrazyl (DPPH) radical-scavenging activity and polyphenol content of the extract were measured in order to utilize the leaves as a material for tea-like drink with a high radical-scavenging activity. The leaves were harvested at four times (May, June, July and August) in 1998. The highest DPPH radical-scavenging activity was obtained when the leaves harvested at August were extracted at 100degreesC. The HPLC analysis revealed that the dominant radical-scavengers in the hot water extract from the leaves were several polyphenolic compounds beside chlorogenic acid and caffeic acid.

発表雑誌等の名称

日本食品科学工学会誌

出版者

JAPAN SOC FOOD SCIENCE TECHNOLOGY

49

10

開始ページ

683

終了ページ

687

発行又は発表の年月

2002

査読の有無

無し

依頼の有無

無し

記述言語

日本語

掲載種別

 

国際・国内誌

 

国際共著

 

ISSN

 

eISSN

 

DOI

10.3136/nskkk.49.683

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形式

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