MISC

基本情報

氏名 沖 智之
氏名(カナ) オキ トモユキ
氏名(英語) OKI TOMOYUKI
所属 中村学園大学 栄養科学部 栄養科学科
職名 教授

題名

アコヤガイ貝肉アルカリプロテアーゼ分解物の降圧効果とアンジオテンシンI変換酵素阻害ペプチドの単離・同定

単著・共著の別

 

著者

片野静次
沖智之
松尾由佳
義平邦利
奈良安雄
三木知博
松井利郎
松本清

担当区分

 

概要

We hydrolyzed pearl oyster meat with alkaline protease treatment. We administered orally hydrolysate of pearl oyster meat to 8 week-old male SHR/Izm. As a result, the systolic blood pressure of SHR fell significantly from our last quotation of 202.4 mmHg to 180.0 mmHg in six hours. We controlled, isolated and identified four kinds of physiologically active peptides with low molecular weight and high level of ACE inhibition, and refined and identified them as Phe-Tyr, Ala-Trp, Val-Trp, and Gly-Trp with reversed phase chromatography. Among them, Ala-Trp was new and naturally occurring peptide. We estimated that the percentage contributing to ACE inhibition by those four peptides is 4.5%. Based on the study, we believe that promote pearl oyster meat as nutritious and functional food reduces blood pressure.

発表雑誌等の名称

日本水産学会誌

出版者

JAPANESE SOC FISHERIES SCIENCE

69

6

開始ページ

975

終了ページ

980

発行又は発表の年月

2003-11

査読の有無

無し

依頼の有無

無し

記述言語

日本語

掲載種別

 

国際・国内誌

 

国際共著

 

ISSN

 

eISSN

 

DOI

10.2331/suisan.69.975

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形式

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