MISC

基本情報

氏名 沖 智之
氏名(カナ) オキ トモユキ
氏名(英語) OKI TOMOYUKI
所属 中村学園大学 栄養科学部 栄養科学科
職名 教授

題名

紫サツマイモ「アヤムラサキ」から調製したアントシアニン含有物の高血圧自然発症ラットに対する血圧降下作用

単著・共著の別

 

著者

小林美緒
沖智之
増田真美
永井沙樹
福井敬一
松ケ野一郷
須田郁夫

担当区分

 

概要

We prepared anthocyanin-rich extract from purple-fleshed sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.) cultivar (PSP-ANT) and examined hypotensive effect of PSP-ANT in Spontaneously T hvpertensive rats (SHR). After a single ingestion (400mg/kg p.o.) of PSP-ANT, a significant decrease of svstolic blood pressure (p < 0.05) was observed at 2 hours postadministration and the decrease was prolonged until 8 hours postadministration in SHR. The antihypertensive effect was also observed in a long-term ingestion (0.1 and 0.2%' diet for 8 weeks) of PSP-ANT in SHR. After stopping the feed of PSP-ANT, the svstolic blood pressure was almost the same as that of SHR fed control diet.

発表雑誌等の名称

日本食品科学工学会誌

出版者

JAPAN SOC FOOD SCIENCE TECHNOLOGY

52

1

開始ページ

41

終了ページ

44

発行又は発表の年月

2005

査読の有無

無し

依頼の有無

無し

記述言語

日本語

掲載種別

 

国際・国内誌

 

国際共著

 

ISSN

 

eISSN

 

DOI

10.3136/nskkk.52.41

Cinii Articles ID

 

Cinii Books ID

 

Pubmed ID

 

PubMed Central 記事ID

 

形式

無償ダウンロード

JGlobalID

 

arXiv ID

 

ORCIDのPut Code

 

DBLP ID