MISC

基本情報

氏名 松隈 美紀
氏名(カナ) マツグマ ミキ
氏名(英語) MIKI MATSUGUMA
所属 中村学園大学 栄養科学部 フード・マネジメント学科
職名 教授

題名

高齢者の食事の現状と咀嚼・嚥下困難者用食品の開発

単著・共著の別

 

著者

松隈 美紀
高橋 誠
和田 浩二
Matsuguma Miki
Takahashi Makoto
Wada Koji

担当区分

 

概要

Chewing and swallowing problems can be life threatening for elderly persons. Bits of food and liquid will be aspirated or drawn into the lungs, because the muscles of mouth and throat may no longer be working properly. Other factors contributing to dysphasia could be level of consciousness, medications, distractions and eating patterns. Therefore, food products that are suitable for elderly persons who have difficulties in chewing and swallowing and maintain the natural shape and color of the material should be developed. We examined the effects of different concentrations of papain treatme...

発表雑誌等の名称

琉球大学農学部学術報告 = The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus

出版者

琉球大学農学部

 

59

開始ページ

19

終了ページ

23

発行又は発表の年月

2012-12

査読の有無

無し

依頼の有無

無し

記述言語

日本語

掲載種別

 

国際・国内誌

 

国際共著

 

ISSN

 

eISSN

 

DOI

 

Cinii Articles ID

 

Cinii Books ID

 

Pubmed ID

 

PubMed Central 記事ID

 

形式

無償ダウンロード

JGlobalID

 

arXiv ID

 

ORCIDのPut Code

 

DBLP ID