MISC

基本情報

氏名 中藤 哲也
氏名(カナ) ナカトウ テツヤ
氏名(英語) NAKATOU TETSUYA
所属 中村学園大学 栄養科学部 栄養科学科
職名 准教授

題名

料理とスイーツにおけるオノマトペの違いの分析

単著・共著の別

 

著者

廣川 佐千男
中藤 哲也
殷 成久
鈴木 孝彦
橋本 喜代太

担当区分

 

概要

Since evaluation of food is subjective and the feeling is expressed in Japanese, onomatopoeia is used in many cases. In cooking and sweets, the onomatopoeia used is different. In order to grasp the meaning of onomatopoeia, we need to read and compare the situation where each onomatopoeia is used. In this report, the "Double Rank" method which the first author proposed is applied to Blog documents to compare and to analyze Blogs.set of all words gains the best performance if 90% of the data are used as a training data. However, the set of a small number of words with positive scores outperforms other feature sets, if the training data is only 10%. In such a realistic situation, the feature words are effective in improving discernment.

発表雑誌等の名称

人工知能学会全国大会

出版者

 

26

1

開始ページ

1

終了ページ

2

発行又は発表の年月

2012-06-12

査読の有無

無し

依頼の有無

無し

記述言語

日本語

掲載種別

 

国際・国内誌

 

国際共著

 

ISSN

 

eISSN

 

DOI

 

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形式

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